Cercar en aquest blog

dissabte, 24 de març del 2012

educar? (1)


No aconsegueixo d’entendre els autors ni els editors de llibres de text. Aquests dies m’he mirat gairebé tos els llibres de llengua i literatura de batxillerat que es poden trobar al mercat. I el resultat ha estat d’allò més decebedor.

Els usuaris d’aquests llibres tenen disset o divuit anys, i l’any següent aniran a la universitat. Doncs, per què els tracten com a nens petits? Per què omplen els llibres de dibuixets, fotografies i acudits absolutament prescindibles i inútils (a més d’avergonyidors)? Per què els editen amb tantes coloraines? Per què els estructuren segons ells creuen que ha d’anar el dia a dia de les classes i no per blocs temàtics? Per què marquen tots i cada un dels passos a fer com si ni alumnes ni professors no tinguessin autonomia? Saben que un o dos anys més tard aquests mateixos alumnes s’hauran d’enfrontar a la bibliografia normal i adulta del món acadèmic universitari? Saben com són aquests llibres? Com es pensen que els joves s’acostumaran a treballar-hi?

Fa molts anys que els professors hem de lluitar contra aquesta tendència a criar joves desvalguts intel·lectualment, dependents, infantilitzats i sense iniciativa. No és tractant-los com a criatures que aconseguirem fer dels alumnes uns estudiants adults.

31 - 08 - 2007

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada