Cercar en aquest blog

diumenge, 25 de març del 2012

aculturitzant


No estranya a ningú el fet que, davant de la crisi, tota mena d’administracions i governs comencin reduint dràsticament els pressupostos de cultura.

Que no estranyi ja és símptoma que les coses no van gens bé. Quan una societat, amb resignació o amb aplaudiments,  accepta que la cultura és de les primeres coses prescindibles, comença a abocar-se a l’autodestrucció.

Se sol objectar que és més important potenciar la indústria, el consum o altres activitats econòmiques. Així s’ignoren dos preceptes fonamentals. 1: Que qui aguanta realment les societats i els països no ha de ser forçosament l’activitat industrial, i 2: Que la cultura pot arribar a ser una important activitat econòmica i, a part d’això, fonamental per tenir un lloc en el món.

Però no és només això. A Catalunya des de l’inici de l’autogovern s’ha anat eliminant la idea que la cultura és un senyal essencial d’identitat i un dels actius vitals del país. Ben al revés de llocs com Eslovènia o les Repúbliques Bàltiques, que, conscients de la seva realitat, aposten sense dubtes per la cultura com a mitjà d’estar en el món i de salvar-se com a país, a l’interior i a l’exterior.

El més greu és que els nostres polítics, després de fer el que fan, diuen que volen seguir el camí d’aquests països. Comencem bé.


23 - 10 - 2009

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada