Cercar en aquest blog

dissabte, 24 de març del 2012

els periodistes i la llengua


No he seguit gaire la notícia, que no s’ha esbombat gaire, per motius que s’entenen: El president de la secció filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, Joan Martí, en unes declaracions radiofòniques constatà que hi ha molts periodistes que no tenen el nivell de competència lingüística que cal exigir a un professional de la comunicació, i que aquests s’haurien de retirar de la professió fins que no adquireixin el nivell de competència adequat.

La certesa d’aquesta observació és comprovable cada dia a la ràdio, a la televisió i a la premsa. I la lògica del seu argument és implacable com no pot ser, per exemple, que un mecànic no sàpiga gaire de mecànica. Però per les reaccions que hi ha hagut sembla ser perfectament concebible que un periodista no domini la seva eina de treball (la llengua).

En cap país sensat ningú no gosa desautoritzar la màxima autoritat lingüística, ni a ningú no se li acut de pensar que un periodista no ha de conèixer la llengua amb què treballa. Però aquí molts periodistes i mitjans d’informació s’han alçat contra Joan Martí. I això és més greu del que sembla. No és sols un atac directe contra la llengua i una mostra de la desídia i la incúria d’aquests professionals. Al darrere sembla haver-hi molt més.

28 - 11 - 2008

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada