Cercar en aquest blog

dissabte, 24 de març del 2012

desil·lustrats


No hi ha res a fer. I aquell article de 1895 que Joan Maragall va deixar inèdit, “La independència de Catalunya”, sovint revé amb una actualitat esfereïdora.

Les darreres dècades Catalunya ha estat pionera en la il·lustració de llibres infantils i n’ha estat punt de referència a tot Europa. Tant, que la il·lustració nova, estèticament trencadora i contemporània és coneguda com “catalana” o “de Barcelona”. I les editorials catalanes han tingut molt a veure en aquest procés. A Espanya les coses sempre han estat diferent. Els agrada una il·lustració més clàssica i conservadora; més antiquada i “quica”, que diem nosaltres.

D’això se n’ha beneficiat una colla de generacions de catalans, que des dels llibres han tingut una educació visual privilegiada i una amplitud de mires envejable.

Però ara la majoria d’editorials catalanes pertanyen a grans grups espanyols, amb una política comercial espanyola (messetària) que bandeja sistemàticament aquesta estètica i aquests il·lustradors. I aboquen els nens a un seriós retrocés, i de retop fan retrocedir i envellir els conceptes estètics (i no només estètics) de les generacions futures.

Quanta raó es té dient que la cultura depèn de qüestions que en semblen ben lluny! I quanta raó tenia Maragall!


14 - 11 - 2008

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada