Cercar en aquest blog

diumenge, 25 de març del 2012

plats plans



No recordo quin historiador antic va dir que la decadència de l’Imperi Romà s’inicià quan els cuiners van començar a tenir més importància i més popularitat que l’emperador. Sigui una causa, un símptoma o es tracti d’esdeveniments paral·lels, l’observació ens hauria de fer rumiar sobre el present; sobretot ara que Catalunya comença a ser coneguda més que res pels seus cuiners, que van desplaçant de l’imaginari català científics, artistes, intel·lectuals i altres pensadors i creadors.

Això no és un preàmbul de la decadència o la fi de la cultura catalana, ni de bon tros; però marca un gir important en la construcció del país i de la seva realitat. I no és només una qüestió d’imatge, sinó d’essència o, millor, de model de país. El país real, al capdavall, acaba essent el que es mostra i es preconitza.

És evident que a occident l’alta cuina es troba en primer pla, com a l’antiga Roma. No ens demanarem ara el perquè (i cal una profunda reflexió). I és bo aprofitar aquestes circumstàncies per donar a conèixer el país. Però sí que hauríem de demanar-nos per què les energies (mediàtiques o institucionals) dedicades a construir la imatge d’una Catalunya de cuiners no es dediquen a construir una Catalunya de científics, pensadors o artistes.


04 - 12 - 2009

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada