Cercar en aquest blog

diumenge, 25 de març del 2012

per un vit potent


No sé com es va triar el nom del nou espai de Vic per a difondre, promoure i dinamitzar l’ús de les noves tecnologies en l’àmbit personal i empresarial. El cas és que se’n diu “Vit”.

Passa que “vit” és un dels noms del membre viril masculí, sobretot aplicat al d’animals i amb la connotació de membre en erecció. I no és un mot en desús; el trobem sovint en textos literaris i força vigatans d’edat deuen recordar un home conegut com en “Vit de guilla” i algunes anècdotes al voltant seu.

Més enllà dels acudits que pot provocar, aquest bateig és una mostra de la pèrdua constant de genuïnitat i varietat lèxiques i de l’adotzenament lingüístic. I també de la poca preocupació per la llengua (no només a l’hora d’anomenar les coses): consultar un diccionari no és pas tan difícil. I també és tristament simptomàtic que fins ara ningú no n’hagi parlat.

Es pot argumentar que “Vit” és l’acrònim de “Vic Innovació Tecnològica”, i que juga amb l’homofonia amb “Bit”, però això no és prou justificació. A veure com en dirien del “Col·lectiu d’Usuaris de Linux”, de la “Coordinadora Osonenca de Línies Locals Ofimàtiques” o de la “Xarxa Oberta de Nanotecnologia Aplicada”.

Això sí, desitgem a Vic un “Vit” ben vigorós, potent, fort, crescut, actiu i fecund.


06 - 05 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada