Cercar en aquest blog

dissabte, 24 de març del 2012

ni ensenyar ni educar (1)



No ens deixen ensenyar. Ni educar. Així de ras i curt i contundent: El sistema educatiu cada vegada posa més difícil, si no impossible, la tasca de l’educador i del pedagog. Parlo sobretot del que conec, d’allò que ara en diuen “Educació Secundària Postobligatòria”.

Venim d’un món educatiu que per la seva estructura, la seva tradició i la seva gent podia haver estat realment interessant, engrescador i fins i tot modèlic. Només faltava entendre-ho i potenciar-ho, fer créixer aquell germen. Però no. Cada any que passa són més grans i més contundents les traves a poder fer unes classes vives i viscudes.

¿Com es pot transmetre passió, desig de saber i amor al coneixement si s’està sota l’espasa de Damocles d’un examen com la selectivitat (absolutament inútil i sobrer), de l’obligació de complir un programa sovint indefensable, de l’exigència d’establir al setembre un programa de tot el curs que s’ha de complir escrupolosament, de la burocràcia i les traves que posa el mateix departament d’ensenyament?

¿Com es pot ensenyar de debò dins un sistema que posa el despatx per davant de l’aula, l’inspector per davant de l’alumne, la rutina per davant de la creativitat, la llei per davant de la realitat i la vida?

La resposta és simple: No es pot.


12 - 09 - 2008

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada