Cercar en aquest blog

diumenge, 25 de març del 2012

d'independències


No deixa de venir-me un dels textos-manifest de la Renaixença, el pròleg de Rubió i Ors als seus poemes de Lo gaiter del Llobregat.

Rubió hi diu: “Catalunya pot aspirar encara a la independència; no a la política, puix pesa molt poc en comparació a les demés nacions [...]; però sí a la literària, fins a la qual no s’estén ni se pot estendre la política d’equilibri...”.

Avui, cent seixanta-nou anys després, les coses han canviat prou com perquè s’hagin d’invertir els termes de la frase. Si bé la independència política la tenim tocant a mà i és només una qüestió de temps, de força i convicció populars, d’habilitats polítiques i de líders encara per venir, la independència cultural és cada vegada més lluny.

Independència cultural no vol dir aïllament ni viure d’esquena a la realitat del món global (que no és gens nou). Vol dir veure el món i ser-hi des d’uns paràmetres propis, donats per la llengua i tot el trajecte cultural, i sense intermediaris. Ser, simplement, una cultura.

I això cada vegada és més lluny. Sense un gir total en el rumb que es porta, serem  independents políticament, però culturalment serem una colònia despersonalitzada i desculturitzada. Allò que ja deia Maragall el 1895 a l’article “La independència de Catalunya”.

 08 - 10 - 2010 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada