Cercar en aquest blog

diumenge, 25 de març del 2012

cinema i llengua



No falten raons per defensar el projecte de llei del cinema. I no només raons en defensa del català i de la integritat de l’obra d’art; la llei també actuarà contra la greu precarietat de la població en el domini de llengües i en les habilitats lectores.

Però el rebombori que s’ha organitzat permet adonar-nos d’algunes qüestions i actituds respecte al país, a la llengua i a la voluntat real de normalització.

L’argument que amb la llei poden desaparèixer unes empreses de qualitat que donen riquesa i llocs de treball, s’enfronta a l’argument de la supervivència d’una llengua minoritzada i relegada a ser de segona categoria en el seu territori.

Ja s’han sentit veus que posen l’argument empresarial i econòmic per sobre dels arguments en defensa de la llei. I aquí volia anar: També hi havia arguments empresarials i econòmics (i molt més contundents) contra les lleis europees que van fer desmantellar bona part de la ramaderia i l’agricultura del país, o les siderúrgiques basques. Però en aquell cas els arguments empresarials no valien.

Ah! Però quan les lleis no són europees ni espanyoles, sinó catalanes, i quan no són d’economia, sinó de cultura, ja no són importants: ja podem fer-les retirar amb arguments empresarials.

I així anem.


27 - 03 - 2009

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada