Cercar en aquest blog

diumenge, 25 de març del 2012

de pardals i raves



No sé com s’escullen o es normativitzen els topònims locals, ni si hi ha algun sistema de revisió i acceptació per part de cap autoritat lingüística.

Això ve a propòsit del nou centre cívic de Vic, batejat com “can Pau Raba” ja que ocupa l’antiga masia d’aquest nom. No n’estic del tot segur, però en una casa de pagès aquest malnom segurament ve del “rave”, l’hortalissa. Si es troba documentat amb la grafia “raba” no deu ser més que una degeneració ortogràfica, molt habitual en topònims i cognoms, i no deixa de ser una irregularitat, com tantes que trobem en mapes i documents des del segle XVII fins al XIX com a mínim.

Si és així, haver-lo mantingut no deixa de ser perpetuar una alteració ortogràfica d’un nom que, per altra banda, s’ha mantingut sempre en la tradició oral i no pas en l’escrita. Si no hi ha raons de pes, l’opció per aquesta grafia és ben estranya.

En canvi, en un altre punt de Vic es va eliminar l’alteració popular que havia fet que tradicionalment es conegués com a “Sot dels pardals” i es va restituir la denominació originària: “Sot dels pradals”. ¿Algú sap per què aquí es va restaurar el nom original menystenint la desviació popular (en la pronúncia) i a can “Pau Raba” s’ha mantingut la desviació (i errada) ortogràfica?


11 - 02 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada