Cercar en aquest blog

diumenge, 25 de març del 2012

estruços


No es podria concebre un candidat a president que en els debats electorals parlés de qualsevol tema (economia, urbanisme, sanitat...) sense haver-se assessorat amb especialistes i sense tenir en compte les investigacions i els estudis sobre les matèries de què parla.

Però, ja se sap, a vegades allò que diu la ciència, el que diuen els especialistes, no convé als polítics i per això en prescindeixen impunement.

En el debat televisiu de les darreres eleccions, quan es parlava de la situació lingüística del país i de política lingüística, ni un candidat, ni un, no va posar sobre la taula cap argument fonamentat en el que diu la sociolingüística, que és la ciència que estudia aquests fenòmens i que tots els alumnes de batxillerat coneixen mínimament. Es van perdre dient barbaritats sense cap idea ni de política ni de sociolingüística.

És clar, parlem de llengua, i aquí la ciència es retira per deixar lloc a la demagògia, per no esverar el personal ni perdre vots. El que diuen els sociolingüistes des de fa molts anys i les solucions que proposen, no agrada als polítics, els fa por. Per això prefereixen amagar el cap sota l’ala i contemplar com es van complint les prediccions dels manuals, etapa rere etapa, cap a la substitució lingüística.


17 - 12 - 2010


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada