Cercar en aquest blog

diumenge, 25 de març del 2012

més sobre gustos


No cal ser gens perspicaç per veure que hi ha molta gent a qui agrada allò objectivament catalogat de mal gust o lleig, o gent a qui això no fa cap nosa. Tants anys de civilització i d’estètica per això? Sí. I des de sempre. Hi ha molts factors que ho expliquen. Entre ells, l’educació i la persuasió.

El gust s’ha d’educar, com tot. És fruit de l’aprenentatge i deriva de totes les experiències estètiques de l’individu. Si no es cultiva, si no se’n té cura, si no es procura avançar en coneixement i en sensibilitat, serà ben difícil accedir a formes més elaborades, més profundes, més riques, i fruir-ne a pler. En qualsevol percepció estètica la raó i la sensibilitat s’ajuden i es potencien mútuament. I és un deure créixer en aquests aspectes, que vol dir fer-se més persones i fer-se més lliures. És per això que no hi ha massa facilitats per a aquesta educació.

El que hi ha sobretot és persuasió en direcció contrària: Milers de missatges arreu que fan creure al públic que determinats “productes” els agraden. I, pitjor encara, li fan creure que és una opció voluntària. Productors, publicistes, empresaris, periodistes: assassins del gust, traficants de drogues estètiques i culturals, que ens destrossen i narcotitzen generació rere generació.


25 - 09 - 2009

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada