Cercar en aquest blog

dissabte, 24 de març del 2012

ni ensenyar ni educar (2)


No he oblidat com un poeta explicava les classes de Carme Serrallonga quan ell era jovenet, que esmerçava hores i hores a llegir literatura de debò als alumnes; per exemple A la colònia penitenciària, de Kafka. He sentit explicar amb ulls plens d’il·lusió les classes de Segimon Serrallonga, passió pura i mestratge absolut lluny de programes encotillats: March, i Goethe, i Shakespeare, i Llull, i el Llibre de Job, i Vinyoli; literatura i amor.

En trobaríem molts, de mestres apassionats per la literatura, la història o la botànica, encomanant coneixements, passió, humanitat, rigor i ganes de saber. Qui les va viure recorda aquestes classes i com el van marcar. Ara això es fa impossible. I tothom sap que és una gran manera d’ensenyar, si no l’única.

¿Quants mestres de debò, inoblidables, han deixat l’ensenyament o viuen desencisats esperant la jubilació?

Hi ha mestres i mestretites. Hi ha professors i funcionaris sense esperit. Definitivament, l’administració ho ha preparat tot perquè ara sigui l’hora dels mestretites i dels funcionaris apàtics.

I qui vulgui ser mestre de debò, qui vulgui ensenyar, qui vulgui transmetre passió i coneixement, qui vulgui educar, no tindrà més remei que incomplir les normes i exposar-se a les conseqüències.


 19 - 09 - 2008

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada