Cercar en aquest blog

diumenge, 25 de març del 2012

els perquès de les coses


No hi deu haver gaire gent en aquest país que no hagi visitat esglésies als pobles dels Pirineus.

Qui més qui menys podrà recordar altars i pintures, i els cors, amb la barana, els bancs i a vegades altres mobles de fusta (generalment tot empolsinat i trist d’abandó) i també alguns estris trobats tafanejant per les sagristies.

Parlo d’aquestes imatges després de llegir el llibre Cantadors del Pallars, de J. Ayats, A. Costal i I. Gayete (i d’escoltar-ne el CD i veure’n el DVD d’A. Gallardet). Des del 2006, l’equip de recerca de la UAB dirigit per Ayats ha fet una extraordinària tasca d’investigació i revalorització dels antics cants masculins a les esglésies dels Pirineus, i aquest llibre n’és un excel·lent primer tast.

I volia parlar de com aquest estudi també il·lumina i explica allò que els nostres ulls ignorants han vist sempre en aquestes esglésies. Tot té una funció i una explicació que aquest equip ha tret de l’oblit i ha interpretat.

No hi ha goig més gran que entendre. I que en poques pàgines tinguem notícia de l’activitat dels “cantadors” i se’ns expliqui el funcionament de l’espai en les esglésies dels Pirineus, els rols socials i els perquès de cada objecte dels que sempre hi hem vist, és un gran plaer i una satisfacció plena.


27 - 08 - 2010


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada