Cercar en aquest blog

diumenge, 25 de març del 2012

Prioritats (1)


No s’hauria d’haver pres com una anècdota d’un dia i oblidar-la. Però així s’ha fet.  A Jordi Pujol no li va agradar un article de Quim Monzó on exposava de manera clara (i crua, com és) la situació en què es troba la llengua catalana. I el va convidar a discutir-ho davant d’un bon grapat de periodistes.

Davant del realisme de Monzó, Pujol feia gala del seu cofoisme impertèrrit i poc fonamentat. No té sentit, per exemple, posar l’èxit europeu d’algunes novel·les catalanes com a contraargument a l’evidència de la destrossa de la fonètica, la sintaxi i la morfologia de la llengua per part dels mitjans de comunicació. Pujol sap molt de política, però li falten lectures de sociolingüística i d’història de les llengües.

Des del manifest d’“Els marges” del 1979, són molts els estudiosos que llancen senyals d’alerta sobre la situació de la llengua, i sempre davant la ceguesa dels polítics. De tots. El més greu és que les prediccions es compleixen i es van seguint els passos del procés de desaparició de les llengües que la sociolingüística explica i de les quals ens han anat alertant els especialistes. Però els polítics no se’n volen adonar; tenen altres prioritats. I també les tenen els mitjans de comunicació, eina clau en aquest procés.


30 - 01 - 2009

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada