Cercar en aquest blog

diumenge, 25 de març del 2012

A. R.-C.


No és fàcil dir tot el que caldria d’Albert Ràfols-Casamada en un espai tan petit com aquest, però tampoc no ho és fer-ho en molt espai. Pintor i poeta, mestre i orientador, ell és indiscutiblement una de les persones que va obrir aquest país a la modernitat en tots els seus aspectes. Va ensenyar molts camins, va obrir moltes portes, va eixamplar molts horitzons; i no només amb la creació, sinó que la seva acció social i cívica és també fonamental i s’estén a través de generacions i generacions.

Més enllà de constatar el seu paper imprescindible en la construcció de la cultura d’aquest país i més enllà de recordar la seva excel·lència en les arts visuals i en la poesia, és important tenir present la seva manera de ser, la seva personalitat, que conjugava a la perfecció aquella “aristocràcia d’esperit” de què parlava Salvat-Papasseit amb la bonhomia, la senzillesa i unes extraordinàries dosis de generositat.

Així com la seva obra literària —i el mateix podríem dir de la seva obra plàstica— és feta d’essencialitats i d’insinuacions a la recerca de la puresa i de l’absolut, també la seva empremta és absoluta i essencial, i feta universal a partir de gestos discrets, mai estridents ni superflus ni de lluïment: L’eficàcia de la puresa.


 31 - 12 - 2009

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada