Cercar en aquest blog

diumenge, 25 de març del 2012

encara més sobre gustos



No sé si va quedar clar el final del darrer article. Parlava dels “traficants de drogues estètiques i culturals” o “assassins del gust”, que per tots els mitjans imposen uns productes concrets i amb ells uns gustos concrets, i empetiteixen i esclavitzen grans capes de la població.

Era fàcil llegir-hi al·lusions a grans moviments comercials i dels mitjans de comunicació lligats al món de la música, del circ, del teatre, de les arts visuals i d’altres aspectes del gust, com l’oci, el menjar, el vestir, o qualsevol corrent “de moda”.

Però no ens podem quedar amb la lectura maniqueista i simplista en què els dolents sempre són molt poderosos i molt lluny. L’acció criminal sobre el nostre aprenentatge estètic es fa també des de ben a la vora i per organismes no tan grans ni intangibles.

L’urbanista que decideix reordenar un carrer o un parc, el propietari que pinta de determinat color una escala de pisos, el periodista que parla d’una obra i no d’una altra, el polític que decideix posar una estàtua en una plaça, el responsable del restaurant que hi posa música (i una música concreta)... Tot és ple de gent que, sabent-ho o no, volent-ho o no, està influint sobre el gust de la població, víctima inconscient i indefensa del terrorisme cultural.


9 - 10 - 2009


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada