Cercar en aquest blog

diumenge, 25 de març del 2012

com analfabets


No és fàcil evitar de fer analogies o comparances entre les circumstàncies de la realitat que vivim —o que coneixem— i allò que llegim que parla de manera més general o que parla de temps i llocs diferents als nostres. De fet, aquestes analogies són una bona eina per entendre o jutjar el nostre present i a través dels quals els grans savis de tots els temps ens poden il·luminar.

Per això es fa difícil no pensar en el nostre present social i polític tot llegint un passatge de la lliçó inaugural de Roger Chartier a la càtedra Escrits i cultura a l’Europa moderna del College de France, Escoltar els morts amb els ulls, dictada ara fa dos anys.

Chartier parla de l’adquisició de l’escriptura per part dels més febles i l’enfrontament que això suposà amb el poder que tenien els poderosos sobre l’escriptura; poder, per altra banda, sovint fundat en l’escriptura. I cita Vico que deia, ja el 1725, que l’adquisició de l’escriptura per part de la majoria de la població (l’alfabetització) porta al capacitat de fundar “la facultat dels pobles de controlar la interpretació donada pels cabdills a la llei”.

2009. Europa, Àsia, Amèrica, Àfrica, món occidental, món oriental. No som altra cosa que analfabets, desalfabetitzats que no tenim cap capacitat real de controlar la interpretació de les lleis que nosaltres mateixos ens hem atorgat per a regir-nos a nosaltres mateixos. Tantes revolucions i tant de progrés per acabar com en els temps de foscúries (Però... han marxat mai aquests temps?)


10 - 09 - 2009

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada