Cercar en aquest blog

dimecres, 18 d’octubre del 2017

Víctor Mora


No cal, potser, un panegíric de Víctor Mora. La seva mort l’ha fet ressuscitar de moltes memòries, i és natural que el focus d’atenció n’hagi estat “El Capitán Trueno”, la seva creació més popular.

Això n’ha desbancat dos aspectes fonamentals: l’obra narrativa i el compromís polític.
Autodidacta, al retorn de l’exili per la mort del seu pare, amb deu anys es posa a treballar. Lector voraç, acaba de guionista a l’Editorial Bruguera. La militància al PSUC el porta a la presó i a l’exili a París (1963 - 1968), on inicià la seva activitat literària. 

Mai no deixà el compromís social i la lluita política, sempre presents en les seves novel·les, un dels millors retrats de la societat catalana en temps de dictadura i de resistència al feixisme; el retrat dels perdedors en el món de postguerra. I des de París publica entrevistes a intel·lectuals com Aragon o Lévy-Strauss.

“Naturalment” algunes de les seves obres no passen la censura i s’editen en francès a París, i un llibre sobre el 68 francès és destruït per la policia franquista. 

Els seus darrers contes marquen un camí diàfan per a les noves narratives, i es compromet en la literatura juvenil i en la ciència-ficció més documentada.

Un home íntegre, compromès, discret. Un heroi sense capa ni espasa.

publicat el 26 d'agost de 2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada