Cercar en aquest blog

divendres, 17 d’octubre del 2014

fer llibres


No han faltat aquests dies elogis a l’editor Jaume Vallcorba i lamentacions per la seva mort. Certament, és una pèrdua important i aquest país n’anirà coix. Tot el país se’n ressentirà, i no només “el món cultural”, com han dit alguns; ja que el llibre, la cultura, afecta a qualsevol àmbit de la vida i de les activitats d’una comunitat.

Però també és cert que al costat d’editorials com la de Vallcorba, de prestigi reconegut i amb gran presència i projecció, hi ha un bon nombre d’editors independents, petits, que amb grans esforços personals duen a terme una feina rigorosa d’edició, de renovació, de recerca, de risc, d’especialització... En definitiva, la tasca essencial de l’editor, a la qual fa temps que han renunciat els grans grups editorials, que han esdevingut simples negocis de fabricació de llibres, sense gaire, o cap, interès en el llibre, en la literatura i en la cultura.

Són editors vius, actius, amb iniciativa, amb amor, que lluiten contracorrent i que tenen en contra tot el sistema comercial i mediàtic, que editen en uns temps en què fer-ho és una heroïcitat, que obren els horitzons de la nostra cultura.

Són ells els qui de debò estan construint el país, i a ells els devem molt més del que no ens pensem. Per ara i per demà.


publicat el 5 de setembre de 2014




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada