Cercar en aquest blog

divendres, 13 de desembre del 2013

pensant el riure


No es coneix cap cultura, cap tribu, cap poble, que no rigui. Potser el que distingeix els humans dels altres animals és el riure. Però no es troben gaires tractats sobre aquest fenomen tan complex (des del riure beatífic al provocat pel sarcasme cruel) i que toca tants camps (l’antropologia, la filosofia, la sociologia, la moral, la medecina...).

Per què riem? Què ens fa riure? Per què serveix? Riem del mateix ara que abans? Riuen del mateix diferents cultures? Josep M. Sala-Valldaura, poeta, assagista, crític, catedràtic de literatura, acaba de publicar un interessantíssim assaig, Pensant el riure, a l’editorial Obrador Edèndum, on parla de tot això.

Reflexionar sobre el riure és reflexionar sobre la condició humana, sobre les relacions que establim amb els altres, amb nosaltres mateixos, amb les nostres conviccions.

I Sala-Valldaura en aquest tractat guia el lector pels terrenys de la comicitat, l’humor, la ironia, la sàtira, l’acudit... i a través de tota mena de manifestacions lligades al riure (populars, cultes,verbals, gràfiques, literàries, del teatre, el cinema o la tv, noves, antigues...).

Entrar en aquest llibre és un plaer, és aprendre una cosa nova a cada pàgina. Regaleu-vos-el, que això del riure és curiós, amè i seriós.


publicat el 13 - 12 - 2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada